Wies de Boevé Contrebassiste



Lauréat 2011

 

Wies de Boevé is een van de meest succesvolle jonge contrabassisten van Europa. Als eerste prijswinnaar van maar liefst zes grote, internationale wedstrijden waaronder de ARD-muziekwedstrijd München 2016, de Bottesini-wedstrijd 2017 in Crema en de Deutscher Musikwettbewerb 2015 staat hij bekend om zijn geraffineerd spel, zijn frisse muzikaliteit met kritisch blik op de partituur en zijn ronde toongeving.

 

Hij werd geboren in 1987 in Mechelen en begon zijn contrabasstudies aan het conservatorium van Antwerpen bij Lode Leire. Wies werd al snel opgemerkt door Maurice Aerts die hem van dichtbij volgde en aanspoorde zijn muzikale horizonten immer te verruimen.

 

In 2007 maakte hij de stap naar het buitenland en verhuisde hij naar Zürich om er te studeren bij Duncan McTier. Aansluitend won Wies een plaats in de Karajan-Orchesterakademie van de Berliner Philharmoniker, waar hij orkestervaring opdeed in dit gerenommeerd orkest en er les kreeg van de solobassisten Janne Saksala en Esko Laine. Tegelijkertijd behaalde hij het solistendiploma bij Božo Paradžik in Luzern en even later sloot hij zijn studies af met het prestigieuze Konzertexamen aan de Berlijnse Hochschule der Künste "Hanns Eisler" bij Matthew McDonald. Deze studies werden mogelijk gemaakt door steun van de Belgische stichtingen Roeping en Spes.

 

Wies houdt ervan de contrabas in al zijn facetten te tonen en ook de vaak onbekende, solistische muziek voor dit instrument op het podium te brengen. Zo speelde hij contrabasconcerti met onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München, het Konzerthausorchester Berlin, het Münchner Kammerorchester, het Luzerner Sinfonieorchester, het Thessaloniki State Symphony Orchestra en werd daarbij steeds bejubeld door zowel critici als publiek. Recitals met pianiste Tomoko Takahashi en kamermuziek waarbij de contrabas een speciale rol inneemt, vervolledigen zijn solistisch optreden. Zijn eerste CD met originele muziek voor contrabas en piano verscheen in 2016 en werd in zowel binnen- als buitenland warm onthaald. 

 

Daarnaast is Wies de Boevé ook als musicus in de orkestwereld zeer actief. Hij is co-solocontrabassist in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München onder leiding van chefdirigent Mariss Jansons en speelt regelmatig ook bij andere toporkesten zoals bij de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam, de Wiener Philharmoniker, het Tonhalle Orchester Zürich en de Staatskapelle Berlin.

 

De jonge contrabassist is als professor contrabas aan de Hochschule für Musik und Theater München verbonden. Vanaf september 2018 neemt hij dezelfde positie op aan de Zürcher Hochschule der Künste.  Hij gaf masterclasses doorheen Europa waaronder aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia in Madrid en is sinds enkele jaren coach bij het European Union Youth Orchestra.  

 

Contact :
wies.deboeve@gmail.com